1
رشته تغذیه دام، دانشگاه پیام نور واحد پردیس، پردیس- تهران، ایران.
2
رشته تغذیه دام، دانشگاه پیام نور واحد پردیس، پردیس- تهران، ایران
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر عصاره گیاهان دارویی آویشن باغی و نعناع فلفلی و ترکیب آنها بر صفات کیفی تخممرغ، آزمایشی روی 80 قطعه مرغ تخمگذار مسن سویه لوهمن لایت )ال اس ال) (lohmann-selected-leghorn) از سن 60 تا 68 هفتگی بهصورت طرح کاملا" تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار انجام شد. تیمارها شامل تیمار کنتـرل، عصـاره گیـاهی نعنـاع فلفلـی ( 5/0 درصد)، عصاره گیاهی آویشن باغی (5/0 درصد) و عصاره نعناع فلفلی (25/0 درصد) + عصاره آویشـن باغـی (25/0 درصد) بود. کلیـه عصاره گیاهان دارویی با غلظت مورد نظر همراه آب آشامیدنی استفاده شد. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از ترکیب توأم عصارههای گیاهی آویشن باغی و نعناع فلفلی بهطور معنیداری نسبت به تیمار شاهد، موجب افزایش وزن زرده تخممرغ و مصرف عصاره آویشن باغی به تنهایی بهطور معنیداری نسبت به تیمار شاهد، سبب افزایش واحد هاوو سفیده غلیظ و کاهش وزن کلسترول زرده تخممرغ شد. مصرف عصاره گیاهان دارویی نعناع فلفلی بهتنهایی از نظر آماری تفاوت معنیداری با تیمار کنترل در صفات وزن زرده، وزن کلسترول زرده، واحد هاوو نشان نداد (0.01>P). استفاده از عصاره گیاهی آویشن باغی به تنهایی موجب کاهش معنیدار کلسترول و افزایش معنیدار واحد هاوو سفیده غلیظ شد، اما استفاده از تیمارهای آزمایشی، تاثیر معنیداری بر افزایش ضخامت پوسته تخممرغ نداشت، اگرچه استفاده از ترکیب عصاره گیاهان دارویی آویشن باغی و نعناع فلفلی سبب افزایش ضخامت پوسته تخممرغ گردید اما این تفاوت از نظر آماری معنیدار نبـود (0.01>P). حداکثر وزن زرده تخممرغ بهمقدار 88/19 گرم در تیمار مخلـوط آویشن باغـی و نعنـاع فلفلـی، بیشترین واحد هاوو به میزان 27/85 در تیمار آویشن باغی و کمترین وزن کلسترول زرده بهمقدار 00/181 گرم در کل زرده بهدست آمد. بنابراین نتیجهگیری میشود که استفاده از 25/0 درصد آویشن باغی بههمراه 25/0 درصد نعنـاع فلفلـی و استفاده از 5/0 درصد آویشـن باغـی در آب آشامیدنـی مرغهای تخـمگذار سویه لوهمن لایت دارای اثرهای مثبتی بر صفات کیفی در مقایسه با سایر گروههای آزمایشی است.