باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
چکیده
بهمنظور تعیین مهمترین صفتهای موثر بر عملکرد دانه و تعیین مقدار تاثیر مستقیم و غیرمستقیم هر یک در عملکرد دانه ارقام کلزا، تعداد 10 رقم کلزا انتخاب شد و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرارگرفتند. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد صفتهای ماده خشک کل، شاخص برداشت، وزن هزاردانه، تعداد دانه در خورجین، تعداد خورجین در بوته، ارتفاع بوته، روز تا رسیدگی و دوره گلدهی با صفت عملکرد دانه دارای همبستگی مثبت و معنیداری بودند. تجزیه رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت نشان داد که صفت تعداد خورجین در بوته دارای بیشترین اثر مستقیم بر عملکرد دانه است. وزن هزار دانه بهطور غیرمستقیم با افزایش تعداد خورجینهای هر بوته بههمراه صفتهای ماده خشک کل، دوره گلدهی و دوره رسیدگی اثر مستقیم بر عملکرد دانه داشتنـد. بنابراین برای گزینـش ژنوتیپ برتر از نظر عملکرد دانه، انتخاب مستقیم برای صفتهای فـوق پیشنهـاد میشود